Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!
У кістках дорослої людини постійно відбуваються два протилежні процеси: утворення нової кісткової тканини та руйнування старої.

Остеопороз? прогресуюче хронічне захворювання, при якому з кісток «вимиваються» кальцій і фосфор, знижується щільність всіх кісток скелета, посилюється їх крихкість і підвищується ризик переломів при звичайних навантаженнях.
Більшість із нас, на жаль, не ставиться до проблеми остеопорозу досить серйозно. Тим часом світ стоїть на порозі епідемії цього захворювання. Вже сьогодні в Євросоюзі через остеопороз кожні 30 секунд відбуваються переломи, серед яких лідирують переломи хребта та шийки стегнової кістки.

За даними ВООЗ, остеопороз є другою за значимістю після серцево-судинних захворювань проблемою охорони здоров'я. Остеопороз, як причина інвалідності та смертності людини, посідає четверте місце у світі після серцево-судинних, онкологічних захворювань та цукрового діабету.

 
Фактори ризику остеопорозу: у 85% пацієнтів переломи на фоні остеопорозу відбуваються внаслідок природного старіння або настання менопаузи, - це первинний остеопороз.

Причинами вторинного остеопорозу є захворювання ендокринних залоз, серця, нирок, травлення, органів кровотворення, ревматичні хвороби, тривалий прийом антибіотиків, антикоагулянтів, гормональних та протипухлинних препаратів,

Крім того, ризик розвитку остеопорозу збільшується за наявності його близьких родичів, при зловживанні алкоголем, каві, тютюнокурінні, недостатній фізичній активності, дефіциті кальцію та вітаміну D.

 
Остеопороз довгий час протікає приховано. Цим і є небезпечним захворювання. Пацієнт, не підозрюючи його наявність, отримує перші переломи. Найчастіше страждають тіла хребців, викликаючи біль у спині. Як правило, біль при остеопорозі не сильний. Згодом може змінюватися постава і навіть зменшуватись зростання. Ще однією досить частою ознакою остеопорозу є значне зменшення маси тіла хворого.

Існують також і непрямі ознаки остеопорозу. До них можна віднести нічні судоми в гомілках і стопах, розшарування нігтів, передчасне посивіння, надлишковий зубний наліт, пародонтоз, сильну стомлюваність, прискорене серцебиття, викривлення ніг.
Остеопороз може запідозрити лікар при опитуванні та огляді пацієнта. Стандарти діагностики остеопорозу вимагають проведення денситометрії визначення мінеральної щільності кісток. Крім того виявити захворювання на ранніх стадіях допомагає дослідження крові.

Стан кісткової тканини можна оцінити, вимірюючи в крові активність специфічних ферментів, які виробляють клітини, що беруть участь у створенні та руйнуванні кістки, або шляхом визначення компонентів кістки, що надходять при цих процесах у кровотік.

Стандартне лабораторне обстеження при остеопорозі включає такі компоненти:
  1. Оцінка обміну кальцію та фосфору в організмі:

- кальцій (загальний та іонізований) та фосфор у крові;

- кальцій у добовій сечі.

 
2.       Визначення рівнів кальцій-регулюючих гормонів:

- паратгормон (відповідає за руйнування речовини кістки; при тривало підвищеної концентрації розвивається остеопороз);
- вітамін D (бере участь у всмоктуванні кальцію в кишечнику та регуляції обміну кальцію; зниження його концентрації в крові підвищує ризик остеопорозу);
- доальцитонін (пригнічує руйнування кісткової тканини).

 
3.     Визначення маркерів формування та руйнування кісткової тканини:

- остеокальцин (синтезується остеобластами; вимірювання його рівня дає інформацію про швидкість утворення кістки; при остеопорозі рівень остеокальцину зазвичай підвищується;

- вміст маркера формування кісткового матриксу (Total P1NP) у крові збільшується при утворенні зрілого колагену 1-го типу з попередника і вбудовуванні його в кістковий матрикс; P1NP може бути використаний як справжній маркер формування кістки; при остеопорозі його рівень підвищується;
- продукти деградації колагену 1 типу, який становить понад 90% органічної речовини кістки; є маркерами руйнування кістки, що посилюється при остеопорозі;
- лужна фосфатаза кісткового походження міститься в остеобластах, а кисла фосфатаза – в остеокластах; активність цих ферментів у сироватці може використовуватися як показник ремоделювання кістки, проте цим показникам властива низька чутливість та специфічність.

 
Пройти будь-яке з цих досліджень Вам допоможе лабораторія «Глобал-Діагностик».

  Для виявлення причин та механізмів розвитку остеопорозу саме у Вас можуть знадобитися додаткові дослідження, як-то загальний аналіз крові, оцінка функції печінки, нирок , та ендокринних залоз, які швидко та якісно можуть бути виконані в нашій лабораторії.

Інформація, отримана після обстеження, буде використана лікарем для:
- Визначення ризику розвитку захворювання,
- ранньої діагностики,
- визначення темпу зниження маси кісток та ризику розвитку переломів,
- вибору методу лікування та оцінки його ефективності.

Для зручності лікаря та пацієнта, з метою скорочення часу обстеження та зниження його ціни, послуги об'єднані у такі профілі – пакети лабораторних досліджень:

 
Діагностика та ризик остеопорозу:

вітамін D, паратгормон, естрадіол, total P1NP, ?-Cross-laps

Обстеження при підозрі на вторинний остеопороз (мінімальний):

ОАК, кальцій, фосфор, вітамін D, ЛФ, альбумін, АЛТ, АСТ, ГГТП, ТТГ (тестостерон – у чоловіків).

Обстеження при підозрі на вторинний остеопороз у жінок: ОАК, ОАМ, альбумін, глюкоза, креатинін, фосфор, магній, кальцій у добовій сечі , кальцій у крові, ЛФ, АЛТ, АСТ, ГГТ, СРБ, ТТГ, вітамін D.

Обстеження при підозрі на вторинний остеопороз у чоловіків: ОАК, ОАМ, альбумін, глюкоза, креатинін, фосфор, магній, кальцій у добовій сечі , кальцій у крові, ЛФ, АЛТ, АСТ, ГГТ, СРБ, ТТГ, вітамін D, тестостерон.

Метаболізм кісткової тканини: остеокальцин, ?-Cross-laps, total P1NP.

Кальцій-фосфорний метаболізм: фосфор, кальцій, кальцій у добовій сечі, паратгормон, кальцитонін, вітамін D.

 

Моніторинг ефективності терапії остеопорозу:

total P1NP, ?-Cross-laps

 
Всі ці дослідження проводяться в лабораторії «МЕДЛАЙФ-БІО» на сучасному обладнанні з використанням тест-систем провідних світових виробників. Ми раді допомогти Вам уникнути проблем, спричинених остеопорозом.








ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua