Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!
В останнє десятиліття відзначається поступове зростання патології передміхурової залози. В Україні захворюваність доброякісною гіперплазією передміхурової залози (ДГПЗ)збільшилася на 40%. Сьогодні ДГПЗ, або аденома простати, має місце у кожного четвертого чоловіка віком від 50 років. Більше того, захворювання «помолодшало», і в деяких пацієнтів його симптоми починають з'являтися вже у віці 25 років.

Клінічні проявиаденоми простатирізноманітні. Першою його ознакою є порушення сечовипускання: почастішання в нічний час, ослаблення та деяка млявість струменя сечі, утруднення акту сечовипускання, збільшення його тривалості, повна затримка сечі.
Дослідження рівня простатичного специфічного антигену (ПСА) та креатиніну сироватки крові є обов'язковими лабораторними методами діагностики аденоми простати. Більше того, якщо рівень ПСА сироватки крові перевищує 1,4 нг/мл – захворювання має тенденцію до прогресування.

Рак простати – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у чоловіків, ймовірність якого збільшується з віком.

Серед причин раку простати виділяють вплив канцерогенних факторів, спадкову схильність, наявність прогресуючої ДГПЗ. Наявність ДГПЗ не виключає виникнення раку простати, поєднання зазначених патологій спостерігається у 5 – 25% хворих. Симптоми раку простати на ранніх стадіях практично не відрізняються від симптомів ДГПЗ. У зв'язку з цим дуже часто діагноз ставиться пізно, на 3-4 стадії, коли з'являються загальні симптоми нездужання.


Діагностика
Усім чоловікам віком понад 40 років необхідно регулярно проходити обстеження в уролога. Хворому також можуть запропонувати лабораторне обстеження, що включає виявлення специфічних маркерів раку передміхурової залози в крові (загального та вільного ПСА, рівнів кислої та лужної фосфатази у сироватці крові).

При раку передміхурової залози збільшується кількість зв'язаного та знижується вміст вільного ПСА зі збільшенням загальної концентрації цього антигену. Вміст вільного ПСА у сироватці крові при раку передміхурової залози значно нижчий, ніж у нормі та при доброякісному процесі. На цьому заснована диференціальна діагностика раку та гіперплазії цього органу.

 
Підвищення активності простатичної сироваткової кислої фосфатази та лужної фосфатази характерно для хворих на рак передміхурової залози з метастазами в кістки.

Виявити наявність патології передміхурової залози можна за допомогою наступних профілів та тестів:

 
Профілі

Спільний лабораторний онкологічний скринінг

- ОАК та ОАМ

- С-реактивний білок, кількісно

- Спільний білок у сироватці та білкові фракції

- Глюкоза в плазмі

- Залізо у сироватці

- Коагулограма (АЧТБ, ТБ, ПІ, МНО, фібриноген)

- Креатинін

 
2) Диференціальний діагноз доброякісної гіперплазії та раку передміхурової залози

- Простатспецифічний антиген (ПСА) загальний

- Простатспецифічний антиген (ПСА) вільний

 
3) Обстеження при підозрі на рак передміхурової залози

- Простатспецифічний антиген (ПСА) загальний

- Простатспецифічний антиген (ПСА) вільний
- Фосфатаза лужна загальна

-  Фосфатаза простатична кисла

 
Всі дослідження профілю можна замовити окремо.

 
Не займайтеся самолікуванням!

Вчасно діагностоване захворювання? запорука успішного лікування.








ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua