Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!
Ішемічна хвороба серця (ІХС) - хвороба кровоносних судин, що забезпечують кров'ю серцевий м'яз. Основними факторами ризику ішемічної хвороби серця є неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, паління, підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, ожиріння, обтяжена спадковість. Найпоширенішою причиною ІХС є утворення жирових відкладень на внутрішніх стінках кровоносних судин, які забезпечують кров'ю серце, тобто атеросклероз.

Помилково думати, що атеросклероз? це доля літніх людей. На жаль, захворювання все частіше вражає осіб молодого віку.
Провідним механізмом розвитку атеросклерозу є порушення обміну ліпопротеїдів (білків, пов'язаних із жирами). Виявлення порушень та їх детальний аналіз є основою лабораторної діагностики ранніх безсимптомних стадій атеросклерозу, що дозволяє вибрати найкращі методи його попередження та лікування. Виявлення навіть невеликих відхилень ліпідограми від норми є показанням до дослідження та інших лабораторних та фізіологічних показників.

Тому пацієнтам із підвищеним ризиком ІХС рекомендовано регулярне лабораторне обстеження. Вчасно діагностоване порушення жирового обміну дозволяє вжити профілактичних заходів (наприклад, зміна харчування, боротьба із зайвою вагою) та уповільнити прогресування атеросклерозу та його ускладнень.

Найбільш ранніми симптомами ІХС, які вимагають звернення до лікаря та обстеження, можуть бути тяжкість, неприємні відчуття в області серця, які раніше не спостерігалися, утруднення дихання навіть при невеликому фізичному навантаженні, туга, апатія. ІХС може протікати хронічно (у вигляді періодичних нападів стенокардії), а також гостро (у вигляді інфаркту міокарда).

Стенокардія проявляється нападами раптового болю стискаючого, що давить в області серця або за грудиною, що виникають при емоційному або фізичному навантаженні і проходять у стані спокою. Біль може поширюватися на ліву руку, ліве плече та шию.

При інфаркті міокарда больовий синдром відрізняється від стенокардії більшою тривалістю, інтенсивністю, поширеністю, відсутністю ефекту від прийому нітрогліцерину.

Люди, які мають ці симптоми, повинні негайно звертатися за медичною допомогою, оскільки смертність від ІХС становить 40% усіх смертей в Україні, і особливо серед осіб працездатного віку.

Сучасна лабораторна діагностика здатна ідентифікувати хворих з ушкодженням серцевого м'яза при прогресуючій стенокардії та інфаркті міокарда шляхом визначення в крові внутрішньоклітинних білків серцевих клітин.

 
Оцінити ризик розвитку та діагностувати наявність ІХС можна за допомогою наступних профілів та тестів:

 
Профілі

 
Ліпідограма (ХС, ТГ, ЛПВЩ, ЛПНГ, коеф. атерогенності)



Ліпідограма розширена (ХС, ТГ, ЛПВЩ, ЛПНЩ, коеф. атерогенності, апо-А-1, апо-В, відношення апо- В/апо А-1)

Апопротеїни (апо-А-1, апо-В, відношення апо-В/апо А-1)

Ризик серцево-судинних захворювань (ХС загальний, ЛПВЩ, СРБ)

Атероскрін(С-реактивний білок, коефіцієнт атерогенності, тригліцериди, ліпопротеїди високої щільності (ЛПЗЩ), ліпопротеїди низької щільності (ЛПНГ), холестерин загальний)

Ризик розвитку ускладнень ІХС (апо-А-1, апо-В, відношення апо-В/апо А-1, СРБ)

Додаткові фактори ризику ІХС(СРБ, фібриноген, Д-Дімер, гомоцистеїн)

Лабораторна діагностика гострого коронарного синдрому та інфаркту міокарда (мінімальний)

(Креатинкіназа-MB, міоглобін, Тропонін I)

Лабораторна діагностика гострого коронарного синдрому та інфаркту міокарда (оптимальний)

(Аспартамінотрансфераза (АСТ), ЛДГ, креатинкіназа загальна, креатинкіназа-MB, міоглобін, тропонін I)[/spoiler]








ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua