Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!
Діагностика ревматичних захворювань у лабораторії «Медлайф-біо»

Ревматичні захворювання відносяться до імунозапальних хвороб людини, механізми яких пов'язані з системним аутоімунним процесом та запаленням різних органів та систем.
До цієї групи захворювань входять:
ревматоїдний артрит – при якому основною скаргою є біль у суглобах, що зрештою призводить до руйнування суглоба; суглобовий часто поєднується із загальноклінічними проявами - лихоманкою, слабкістю, втратою ваги; системний червоний вовчак – при якому хворих також турбують болі в суглобах, а крім того, може з'явитися висип на щоках, анемія, симптоми ураження нирок та серця; хворі зазвичай скаржаться на необґрунтовані підйоми температури, слабкість, головний біль, біль у м'язах, швидку стомлюваність;
дискоїдний червоний вовчак – при якому на тілі з'являються червоні круглі плями з шкірою, що лущиться;
синдром Шегрена – для якого характерні сухість шкіри та слизових оболонок (очей, ротової порожнини, носоглотки, дихальної та травної систем, піхви) та різноманітні скарги з боку цих органів; часто розвивається виражений занепад сил, болі в суглобах, м'язах; склеродермія – найбільш характерною ознакою цього захворювання є ураження шкіри обличчя: вона потовщується, стає щільною і менш рухливою (маскоподібне обличчя), також змінюються кисті рук (худі та малорухливі пальці, з великими нігтями та потовщенням кінцевих фаланг), пацієнтів турбує холод і біль у пальцях; із внутрішніх органів найчастіше уражаються нирки, легені, серце; запалення суглобів при склеродермії веде до їхньої необоротної тугоподвижности; CREST-синдром – шкірна форма системної склеродермії;
поліміозит/дерматоміозит - при дерматоміозиті на шкірі в області розгинальних поверхонь суглобів з'являються червоні і рожеві, вузлики і бляшки, що іноді лущаться, а на верхніх століттях - лілові або червоні шкірні висипання; при поліміозит, крім того, з'являються болі в м'язах, прогресуюча м'язова слабкість, порушення ковтання, мови; розвивається артрит дрібних суглобів; можливе ураження ШКТ, легень, серцево-судинної системи;
змішане захворювання сполучної тканини – поєднує в собі клініку системної склеродермії, системного червоного вовчаку, міозиту та ревматоїдного артриту.
Виявивши у себе ці симптоми, зверніться до лікаря, не займайтеся самолікуванням.
Перелічені захворювання мають багато подібних клінічних і навіть лабораторних ознак. Тим не менш, для кожного з них характерні певні імунологічні маркери - аутоантитіла, виявлення яких в сироватці крові відіграє центральну роль в лабораторній діагностиці ревматичних захворювань.
Аутоантитіла? це різновид антитіл (імуноглобулінів? Ig) людини, спрямованих проти власних структур організму. При ревматичних захворюваннях найчастіше зустрічаються аутоантитіла трьох класів: IgG, IgM, IgA. Результати визначення аутоантитіл використовуються лікарем для того, щоб поставити точний діагноз, тобто визначити, яким саме ревматичним захворюванням страждає людина. Крім того, вони допоможуть визначити стадію захворювання, оцінити активність запального та деструктивного процесу, спрогнозувати ймовірність руйнування суглобового хряща, вибрати лікарські препарати, показані саме даному пацієнту та оцінити ефективність лікування, та навіть передбачити розвиток ревматичних захворювань у безсимптомних пацієнтів.
Аутоантитіла у сироватці крові можуть виявлятися за кілька місяців до клінічних проявів захворювання. Зазвичай поява специфічних аутоантитіл у клінічно здорових осіб у великій кількості може розглядатися як фактор ризику розвитку аутоімунного захворювання.
Лікар може порекомендувати Вам вже на першому етапі обстеження комбінацію тестів, паралельне призначення яких значно знижує можливість помилкового виключення діагнозу.
Розширення спектра призначень також значно збільшує кількість діагностичних знахідок при аутоімунних захворюваннях, оскільки різні аутоімунні процеси можуть розвиватися одночасно в одного пацієнта.
Освіта аутоантитіл можуть викликати запальні, інфекційні, онкологічні процеси або призначення деяких лікарських препаратів. Для того, щоб відрізнити транзиторне утворення аутоантитіл від їх хронічної присутності при аутоімунному захворюванні, може знадобитися повторне обстеження.
Аутоантитіла, специфічні лише одного ревматичного захворювання, практично відсутні. Ревматичні захворювання характеризуються одномоментною присутністю кількох типів аутоантитіл в одній сироватці, так званим профілем аутоантитіл, який бажано оцінити повністю.
Лабораторія «Медлайф-біо» пропонує широкий набір тестів та їх комбінацій для діагностики ревматичних захворювань.
Серед них – не лише аутоантитіла, а й добре відомі лікарям лабораторні маркери запалення: швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), С-реактивний білок, фібриноген, церулоплазмін, гаптоглобін, компоненти комплементу.
ШОЕ? Високочутливий маркер системного запалення. Слід зазначити, що в нашій лабораторії визначення ШОЕ проводиться на автоматичному аналізаторі Roller компанії Alifax (Італія), в основі роботи якого лежить рекомендований ВООЗ метод Вестергрена (на відміну від використовуваного більшістю лабораторій, що володіє цілою низкою недоліків методу Панченкова).
С-реактивний білок у нашій лабораторії визначається за допомогою високочутливого імунотурбідиметричного методу на автоматичному аналізаторі «AU-480» виробництва Beckman Coulter, США.

Діагностика та моніторинг ревматоїдного артриту (РА):
- ревматоїдний фактор (РФ, сумарні антитіла IgM+IgA+IgG) - позитивний результат тесту є діагностичним критерієм РА.
рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 3 місяці – 1 раз на рік (залежно від стадії захворювання)

- підтипи РФ (IgM-РФ, IgG-РФ, IgA-РФ)

- антитіла (IgG) до циклічного цитрулінованого пептиду (anti-CCP) - позитивний результат тесту є діагностичним критерієм РА.
рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 6 місяців – 1 раз на рік (залежно від стадії захворювання)

- антитіла (IgG) до модифікованого цитрулінованого віментину (anti-MCV)
рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 3 місяці – 1 раз на рік (залежно від стадії захворювання)

Пакетні дослідження при ревматоїдному артриті
Ревматоїдна панель: СРБ, РФ, anti-MCV, anti-CCP, ШОЕ.
Диференціальна діагностика ревматизму та ревматоїдного артриту: anti-MCV, антистрептолізин-О, РФ, anti-CCP.
Скринінг ревматоїдного артриту (1-й етап обстеження): РФ, anti-CCP
Рання діагностика та прогноз перебігу ревматоїдного артриту (2-й етап обстеження): IgG-РФ, IgА-РФ, IgМ-РФ.
Діагностика ревматоїдного серонегативного артриту: анти-MCV, anti-CCP.
Маркери ризику розвитку та прогнозу перебігу ревматоїдного артриту: IgA-РФ, anti-CCP.
Діагностичні та прогностичні маркери ревматоїдного артриту (мінімальний): РФ, anti-MCV.
Діагностичні та прогностичні маркери ревматоїдного артриту (оптимальний): РФ, anti-MCV, anti-CCP.

Діагностика та моніторинг системних захворювань сполучної тканини
антинуклеарні антитіла (АNА) - це основний скринінговий лабораторний тест для діагностики системних захворювань, який найбільш корисний для діагностики системного червоного вовчака та системної склеродермії.
рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 6 місяців – 1 рік.
Позитивний результат тесту вказує на наявність у хворого одного чи поєднання кількох різновидів антинуклеарних антитіл, проте не дозволяє поставити остаточний діагноз. На наступному етапі діагностичного пошуку необхідні дослідження для виявлення специфічних для певного захворювання аутоантитіл до окремих ядерних та цитоплазматичних антигенів.

антитіла до дволанцюжкової ДНК (сумарні: IgA+IgM+IgG)
Тестування на антитіла до дволанцюжкової ДНК дуже корисне для діагностики ВКВ у пацієнтів із позитивними результатами визначення ANA. рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 1-6 місяців (залежно від активності захворювання)

підтипи антитіл до дволанцюгової ДНК (IgM, IgG, IgA)

антитіла до одноланцюгової ДНК (сумарні: IgA+IgM+IgG)
Тестування корисне для діагностики дискоїдного червоного вовчаку та лікарського вовчаку.

антитіла (IgG) до нуклеосом - високоспецифічний маркер ВКВ та лікарського вовчаку.
рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 6 місяців - 1 рік.

антитіла (IgG) до гістонів - високоспецифічний маркер ВКВ та лікарського вовчаку.
рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 6 місяців - 1 рік.

Пакетні дослідження при ВКВ
Діагностика та прогноз перебігу ВКВ: антитіла до дволанцюжкової ДНК (IgG, IgА, IgМ)
Обстеження при ВКВ: АNА, антитіла до дволанцюжкової ДНК, антитіла до кардіоліпіну (IgG, IgM).
Диференціальна діагностика ВКВ та інших ревматичних захворювань: АNА, антитіла до нуклеосом.
Диференціальна діагностика ВКВ та змішаного захворювання сполучної тканини: антитіла до RNP/Sm, антитіла до дволанцюгової ДНК.
Диференціальна діагностика ВКВ та лікарського вовчаку: антитіла до дволанцюжкової ДНК, антитіла до гістонів.
Диференціальна діагностика ВКВ та лікарського вовчака (розширений): АNА, антитіла до дволанцюжкової ДНК, антитіла до одноланцюгової ДНК, антитіла до гістонів. Ризик вовчакового нефриту: антитіла дволанцюгової ДНК, антитіла до нуклеосом, С3, С4.
Обстеження вагітних із ВКВ: SS-A (Ro), SS-B (La).
антитіла (IgG) до центроміру В - використовуються як маркер CREST-синдрому.
рекомендована періодичність обстеження: одноразове визначення.

антитіла (IgG) до ядерних антигенів, що екстрагуються
Розрізняють 6 різновидів ядерних рибонуклеопротеїнів, що екстрагуються, і ферментів: RNP, Sm, SS-A (Ro), SS-В (La), Scl-70, Jo-1
Тест на антитіла до ENA? це скринінгове дослідження, яке буде позитивним за наявності антитіл мінімум до одного з екстрагованих ядерних антигенів.
Тільки сироватки, що показали присутність антитіл до ENA, потребують подальшого дослідження щодо виявлення антитіл до специфічних екстрагованих ядерних антигенів.
Це дослідження призначається пацієнтам із симптомами системних захворювань сполучної тканини та при позитивному результаті дослідження на антинуклеарні антитіла.

антитіла (IgG) до Scl-70 - є маркером системної склеродермії.
рекомендована періодичність обстеження: одноразове визначення.

антитіла (IgG) до антигенів RNP і Sm (RNP/Sm) - високоспецифічні для змішаного захворювання сполучної тканини рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 3 місяці.

антитіла (IgG) до компоненту Jo-1 (гістидил-тРНК-синтетази) - є маркером поліміозиту/дерматоміозиту.
рекомендована періодичність обстеження: одноразове визначення

антитіла до SS-A (Ro) та SS-B (La) - є діагностичними маркерами синдрому Шегрена.
рекомендована періодичність обстеження: 1 раз на 3 місяці.

антитіла до альфа-фодрину (anti-alfa-fodrin) - є діагностичними маркерами синдрому Шегрена.

Вперше в Україні на базі лабораторії "Медлайф-Біо" діагностика автоімунних захворювань проводиться на аналізаторі "Alegria", виробництва "Orgentec" (Німеччина). «Alegria» є аналізатором закритого типу, який використовує лише тести, розроблені самою фірмою «Orgentec», які відповідають останнім європейським вимогам контролю якості.








ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua