Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!
Цукровий діабет – це захворювання, яке є результатом порушення вироблення гормону інсуліну, дії інсуліну або поєднання цих факторів.

Інсулін необхідний засвоєння цукру (глюкози) клітинами організму. Він утворюється в ендокринних бета-клітинах підшлункової залози і виділяється ними в кров.
Дефіцит інсуліну або порушення його дії призводять до стійкого підвищення рівня цукру в крові, його появи в сечі, порушення обміну речовин.

При яких симптомах слід запідозрити наявність цукрового діабету?
слабкість, підвищена стомлюваність,
постійна спрага та сухість у роті,
прискорене сечовипускання та різке збільшення кількості сечі,
прогресуюче зниження ваги на тлі нормального або навіть підвищеного апетиту, свербіж шкіри,
запах ацетону з рота,
часте затуманювання зору,
затяжне лікування від інфекцій та загоєння ран,
тяжкість у ногах, судоми в ділянці литкових м'язів.

За відсутності лікування розвиваються ускладнення захворювання: ниркова недостатність, сліпота, катаракта, інсульт, інфаркт міокарда, гангрена кінцівок. Цукровий діабет є першою причиною ранньої інвалідності та знаходиться на 3-му місці серед причин смерті. Кожні 7 секунд одна людина у світі вмирає від її ускладнень.
Тому така важлива рання діагностика захворювання.

На жаль, щороку кількість хворих на цукровий діабет збільшується, і на сьогодні їх у всьому світі налічується понад 370 мільйонів.
За офіційною статистикою в Україні налічується 1 млн 198 тис хворих на діабет, а понад 430 тисяч людей не знають про наявність у них цього захворювання.

Розрізняють 2 варіанти первинного цукрового діабету: 1-го типу та 2-го типу, причому 85-90% всіх випадків – це цукровий діабет 2-го типу.
Вважають, що цукровий діабет 1-го типу – це захворювання виключно дитячого віку. Однак більш ніж у 15% пацієнтів захворювання дебютує після 25 років. Цукровий діабет 2-го типу в переважній більшості випадків розвивається у зрілому віці на тлі ожиріння, проте до 10% дітей та підлітків можуть страждати на різні варіанти цього захворювання.
Діагноз «цукровий діабет 1-го типу» вимагає негайного початку інсулінотерапії, а призначення таблетованих цукрознижувальних препаратів лише погіршить тяжкість захворювання та погіршить прогноз. Навпаки, при діабеті 2-го типу лікування починають з дієти та таблетованих цукрознижувальних препаратів. Тому правильно поставлений діагноз означає правильно призначене лікування, і тут не обійтися без допомоги лабораторії, адже діагноз «цукровий діабет» – це насамперед лабораторний діагноз.

Цукровий діабет 2-го типу переважно вражає людей молодого та зрілого віку та обумовлений зниженням чутливості до інсуліну (інсулінорезистентністю) печінки, м'язової та жирової тканини. На початку захворювання причиною цього є генетичні фактори. Бета-клітини, тим не менш, намагаються наситити тканини організму інсуліном, і тому збільшують вироблення гормону, і глюкоза вчасно засвоюється тканинами. Однак інсулінорезистентність може посилитися внаслідок переїдання, голодування, старіння, малорухливого способу життя, стресу, вагітності. Після цього рівень глюкози крові починає зростати.

Цукровий діабет 1-го типу частіше розвивається у дітей, підлітків та молодих людей, імунна система яких починає «боротися» з власними нормальними бета-клітинами. Захворювання розвивається в осіб із спадковими особливостями імунної відповіді, а провокують його перенесені вірусні інфекції, коров'яче молоко, білки злаків, нітрати.
Якщо ризик захворіти на діабет 1-го типу віком до 15 років у середньостатистичної людини становить 0,4%, то у родичів хворих на цукровий діабет він коливається від 2 до 50%, залежно від ступеня спорідненості.
Захворювання спочатку протікає приховано, незважаючи на процес загибелі бета-клітин, що почався, - це стадія «предіабету».
Потім настає стадія «латентного діабету», при якому після їди рівень цукру крові довго не знижується, проте симптоми захворювання, як і раніше, відсутні, і натще рівень глюкози в крові нормальний. Виявити цукровий діабет на цій стадії можна шляхом проведення тесту з глюкозним навантаженням (глюкозо-толерантний тест).
І тільки після того, як у підшлунковій залозі залишиться не більше 15% живих бета-клітин, розвивається «маніфестний діабет» – підвищується рівень глюкози натще і з'являються характерні симптоми захворювання.

Рідше цукровий діабет 1 типу починається після 25 років. Цей нетиповий варіант діабету називається LADA-діабет. Симптоми захворювання нагадують діабет 2-го типу, і тому хворим призначають дієтотерапію та лікування таблетованими цукрознижувальними препаратами, проте це не лише малоефективно, а й шкідливо. Таких хворих не так уже й мало: 10-15% серед усіх пацієнтів з діабетом і близько 50% серед хворих, яким поставлений діагноз «цукровий діабет 2 типу», але у яких відсутнє ожиріння.

Лабораторна діагностика будь-якого типу цукрового діабету здійснюється шляхом призначення наступних тестів:
- Концентрація глюкози в плазмі венозної крові натще: ? 7 ммоль/л або
- Концентрація глюкози в плазмі венозної крові через 2 години після навантаження глюкозою - тест толерантності до глюкози: ? 11,1 ммоль/л або
- Концентрація глюкози в плазмі венозної крові при випадковому визначенні: ? 11,1 ммоль/л або
- глікозильований гемоглобін (HbA1c): ? 6,5%.

При патологічних результатах тесту вони обов'язково повинні бути підтверджені шляхом повторного аналізу (бажано, того ж самого). Однак показники вищі за діагностичний поріг двох різних тестів також підтверджують діагноз.
Для контролю ефективності лікування захворювання пацієнтам зазвичай призначаються дослідження глікозильованого гемоглобіну та глюкози крові натще.

Визначення HbA1c має кілька переваг перед вимірюванням глюкози крові натще і тестом толерантності до глюкози:
- рівень HbA1c краще відображає реальний середній рівень глюкози у крові пацієнта за останні 3 місяці, ніж одноразове визначення глюкози;
- воно дозволяє отримати точніші результати;
- воно зручніше для пацієнта, тому що не потрібно здавати кров натще, здавати її повторно через 2 години, дотримуватися суворих умов підготовки до дослідження.

Визначення HbA1c має проводитися за методикою, сертифікованою Національною програмою США зі стандартизації глікозильованого гемоглобіну (NGSP) та стандартизованою за референсним методом згідно з Дослідженням з контролю діабету та його ускладнень (DCCT).
Методом «золотого стандарту» визначення HbA1c вважається високоефективна рідинна хроматографія, що використовується в ДЦ «Медлайф-Біо». Цей метод має найбільшу аналітичну точність і відтворюваність, тому прийнятий NGCP як референсний (еталонний), і використовується в більшості провідних лабораторій світу.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує для контролю ефективності лікування хворих на цукровий діабет визначати HbA1c 1 раз на 3 міс.
Залежно від вихідного рівня НbА1с у конкретного пацієнта будуть відрізнятися цілі лікування та лікувальна тактика (один препарат, поєднання препаратів, різні дози препаратів).
Завданням глікемічного контролю у більшості пацієнтів є зниження рівня HbA1c до 7% або нижче (її має визначити Ваш лікар), що дозволяє реально зменшити частоту ускладнень з боку судин та нервової тканини.

Оскільки цукровий діабет дуже небезпечний своїми ускладненнями, Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує профілактичні обстеження з метою раннього виявлення цієї патології на етапах розвитку (предіабет).

Лабораторні критерії предіабету:
- рівень глюкози в плазмі венозної крові натще: 5,6–6,9 ммоль/л або
- концентрація глюкози у плазмі венозної крові через 2 години після перорального навантаження глюкозою: 7,8–11,0 ммоль/л або
- глікозильований гемоглобін (HbA1c):5,7–6,4%.

Пацієнти з предіабетом повинні перебувати під наглядом та отримати рекомендації лікаря щодо ефективних заходів щодо зниження ризику (наприклад, зниження маси тіла, підвищення фізичної активності), а також проходити щорічне обстеження з метою ранньої діагностики цукрового діабету.

Показанням для обстеження клінічно здорових дорослих людей є наявність факторів ризику діабету 2-го типу:
вік? 45 років. надмірна маса тіла та ожиріння,
наявність родичів 1-го та 2-го ступеня спорідненості з діабетом 2-го типу,
низька фізична активність. наявність серцево-судинних захворювань.
ознаки інсулінорезистентності та наявність захворювань, що супроводжуються інсулінорезистентністю:
чорний акантоз (посилена пігментація шкіри в складках тіла (на шиї, в пахвовій западині, в паху),
підвищений артеріальний тиск,
порушення показників ліпідограми (підвищений холестерин),
синдром полікістозних яєчників, низька вага пацієнта при народженні,
цукровий діабет вагітних у матері, жінкам з діагнозом «цукровий діабет вагітних» при попередніх вагітностях або народжених великої дитини.

Для обстеження рекомендуються ті ж таки тести, то й для діагностики діабету: глюкоза крові натще, або тест толерантності до глюкози, або глікозильований гемоглобін.
За відсутності перелічених факторів ризику перше обстеження пацієнт має пройти у віці 45 років. За наявності надмірної маси тіла або ожиріння та одного і більше додаткових факторів ризику, виявлення діабету 2-го типу та оцінка ризику розвитку діабету в майбутньому у пацієнтів без явної клінічної картини має проводитися у дорослих у будь-якому віці.
За нормальних показників аналізів повторне обстеження доцільно проводити з інтервалом у 3 роки.

Діабет 1-го типу чи діабет 2-го типу?
Для того, щоб розрізнити типи цукрового діабету, які потребують абсолютно різного лікування, у крові визначають рівні гормонів бета-клітин та антитіла до інсуліну.
Рівень гормонів бета-клітин (інсулін та С-пептид) будуть знижені аж до повного зникнення при діабеті 1-го типу, тоді як при діабеті 2-го типу вони частіше підвищені в дебюті захворювання, потім нормальні, і знижуються у 15-20% хворих через 5-15 років після початку захворювання

Визначення концентрації інсуліну та С-пептиду в крові необхідне для:
діагностики та диференціювання діабету 1-го та 2-го типів,
вибору лікарського препарату,
підбору оптимальної терапії,
оцінки активності ?-клітин.
У діагностичному та прогностичному плані для уточнення стадії хвороби набагато корисніше визначення С-пептиду оскільки:
у хворих на діабет 1-го типу в крові є аутоантитіла до інсуліну, і дані аналізу практично завжди спотворені у бік заниження; кількість С-пептиду в крові в 5 разів перевищує кількість інсуліну, а отже, його рівень визначається легше та точніше; рівень С-пептиду є стабільнішим індикатором секреції інсуліну, ніж швидко змінюється рівень самого гормону;
визначення рівня інсуліну не призначається пацієнтам, які вже одержують ін'єкції цього гормону.

Для діагностики діабету 1-го типу, і в тому числі, на стадії предіабету, лабораторія «Медлайф-Біо» пропонує визначення в крові аутоантитіл до інсуліну. Це дослідження показано:
для обстеження дітей віком до 15 років, у сім'ях яких є хворі на цукровий діабет 1-го типу;
для обстеження дорослих середньої вікової групи з метою диференціювання цукрового діабету 2-го типу та LADA-діабету.
для обстеження жінок із цукровим діабетом вагітних виявлення ранніх ознак діабету 1-го типа.
для диференціювання цукрового діабету 1-го та 2-го типів у дітей на момент постановки діагнозу при вирішенні питання про початок інсулінотерапії.

Цукровий діабет вагітних – будь-який тип діабету або порушення толерантності до глюкози, які вперше виникли або виявлені під час вагітності. Цукровий діабет вагітних зазвичай піддається дієтотерапії та проходить після пологів, але може бути початковим проявом діабету 1-го чи 2-го типу.

Діагностичні критерії цукрового діабету вагітних:
- Рівень глюкози в плазмі венозної крові натще: ? 7 ммоль/л або
- Концентрація глюкози в плазмі венозної крові через 2 години після навантаження глюкозою - тест толерантності до глюкози: ? 7,8 ммоль/л або
- Концентрація глюкози в плазмі венозної крові при випадковому визначенні ? 11,1 ммоль/л.

Додаткові дослідження
Ліпідний профіль
Зважаючи на підвищений ризик порушень ліпідного обміну, розвитку атеросклерозу та його ускладнень у дорослих пацієнтів з діабетом, їм рекомендовано щонайменше щорічне дослідження ліпідограми. Оптимальними є такі показники:
Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНГ):
у пацієнтів без явних симптомів серцево-судинної патології: <2,6 ммоль/л;
у пацієнтів із явними симптомами серцево-судинної патології ЛПНЩ: < 1,8 ммоль/л;
Ліпопротеїди високої щільності (ЛПЗЩ):
у чоловіків: > 1,0 ммоль/л у жінок: > 1,3 ммоль/л
Тригліцериди (ТГ): < 1,7 ммоль/л.

У разі, якщо дані показники в нормі, оцінка ліпідного профілю може проводитись 1 раз на 2 роки.

Дітям з діабетом 1-го типу та за наявності у найближчих родичів гіперхолестеринемії, або інсульту/інфаркту міокарда віком до 55 років, аналіз ліпідограми проводиться з дворічного віку, невдовзі після встановленого діагнозу основного захворювання. Іншим дітям з діабетом 1-го типу перша ліпідограма призначається після 10 років.
Якщо діагноз встановлений дитині після досягнення статевої зрілості, аналіз ліпідного профілю повинен проводитись невдовзі після підтвердження діагнозу. Для обох вікових груп рекомендовано щорічний моніторинг ліпідного профілю у разі патологічних показників концентрації ліпідів. Цей аналіз може проводитись кожні 5 років, якщо показник ЛПНГ знаходиться в межах допустимого ризику (2,6 ммоль/л).

Функція печінки
Пацієнтам з діабетом рекомендовано щонайменше щорічну оцінку функції печінки (АаАТ, АаАТ, ЛФ, білірубін), оскільки у них підвищений ризик розвитку стеатогепатиту та жирового гепатозу.

Діагностика ураження нирок (діабетична нефропатія)
Нирки уражаються у 20-40% хворих на цукровий діабет, особливо 1-го типу. Першим симптомом цього може бути поява в сечі мінімальних кількостей білка, які не виявляються за загального аналізу сечі. Діагностика здійснюється щорічно визначенням мікроальбуміну в добовій сечі (у нормі <30 мг/добу) або відношення альбумін/креатинін у разовій порції сечі (<2,5 мг/ммоль у чоловіків, <3,5 мг/ммоль у жінок).
> Також необхідно щороку оцінювати функцію нирок. Для цього лабораторія пропонує визначення концентрації креатиніну в крові (на підставі цього показника лікар зможе розрахувати швидкість клубочкової фільтрації), а також виконує пробу Реберга.
У дітей, які захворіли на діабет віком до 5 років, скринінг починається з 10-річного віку.

Діагностика супутньої аутоімунної патології при діабеті 1-го типу
Особливості імунної відповіді у пацієнтів з діабетом 1-го типу підвищують ризик розвитку та іншої аутоімунної патології.
1. Пацієнтам з цукровим діабетом 1-го типу рекомендовано 1 раз на 3 роки оцінювати рівень тиреотропного гормону, визначати рівні антитіл до тиреопероксидази та тиреоглобуліну, оскільки у них можливий розвиток аутоімунних захворювань щитовидної залози.
2. Діти, хворі на діабет 1-го типу, повинні проходити обстеження на целіакію незабаром після підтвердження діагнозу – визначення антитіл до тканинної трансглютамінази/, дезамінованих пептидів гліадину, нативного гліадин (дивись пакетні дослідження при целіакаї). Обстеження необхідно повторювати в дітей із затримкою зростання, відставанням у наборі маси тіла, втратою маси тіла, діареєю, здуттям, болями у животі.
3. Для діагностики аутоімунної вітамін В12-дефіцитної анемії пацієнтам може бути рекомендовано визначення антитіл до парієтальних клітин шлунка, антитіл до внутрішнього фактора, визначення концентрації вітаміну В12 у крові та загальний аналіз крові.

Розрахунок індексу інсулінорезистентності HOMA2-IR
На підставі показників концентрації інсуліну (або С-пептиду) та глюкози натщесерце лабораторія «Медлайф-Біо» пропонує розрахунок індексу інсулінорезистентності (HOMA2-IR).
Існує 2 способи розрахунку цього індексу: за формулою (HOMA1) та за допомогою комп'ютерної моделі (HOMA2). Використання комп'ютерної програми, порівняно з HOMA1, дозволяє:
- зробити більш точну оцінку метаболічних процесів, оскільки враховується різниця у чутливості до інсуліну печінки та периферичних тканин, секреція у кров проінсуліну та втрати глюкози через нирки; - використовувати для розрахунку не лише концентрацію інсуліну, а й С-пептиду,

Якщо граничний рівень діагностики інсулінорезистентності для HOMA1-моделі становить > 2,7, то для HOMA2 >1,8.
Інсулінорезистентність є незалежним фактором ризику серцево-судинних захворювань. Підвищення індексу HOMA–IR лише на 1 одиницю супроводжується підвищенням ризику розвитку ішемічної хвороби серця та ішемічного інсульту на 5,4%.
За величиною індексу HOMA-IR можна судити про динаміку зниження інсулінорезистентності при терапії.
На підставі індексу HOMA IR можна передбачити розвиток інсулінозалежного цукрового діабету.
Індекс HOMA–IR є достовірним методом оцінки чутливості до інсуліну як у осіб без цукрового діабету, так і у пацієнтів із встановленим діагнозом.

Лептін
Лептин – гормон, який секретується жировими клітинами та бере участь у регуляції енергетичного обміну організму та маси тіла. Він є сигналом від жирової тканини до мозку зменшення апетиту, підвищення витрати енергії, зміни метаболізму жирів і глюкози. У міру збільшення кількості жирової тканини вміст лептину в крові зростає і навпаки знижується при її зменшенні.
Генетичний дефіцит лептину викликає патологічне ожиріння, що піддається лікуванню із застосуванням екзогенного лептину.
В інших випадках для опасистих людей характерне, навпаки, підвищення концентрації лептину, яке не супроводжується відповідною зміною харчової поведінки та енергетичного обміну. Імовірно, це обумовлено «лептиновою резистентністю». В даний час порушення лептинової регуляції розглядають як один з механізмів розвитку цукрового діабету 2-го типу. Надлишок лептину призводить до пригнічення секреції інсуліну, спричиняє резистентність скелетних м'язів та жирової тканини до його впливу, пригнічує дію інсуліну на клітини печінки, що призводить до ще більшого підвищення рівня глюкози при діабеті 2-го типу.
Лептин необхідний для нормального здійснення репродуктивної функції та впливає на стероїдогенез у яєчниках.
Крім того, високий рівень лептину створює високу ймовірність тромбозу. Встановлено, що зв'язок між кількістю лептину та захворюваннями серцево-судинної системи існує незалежно від інших факторів ризику, таких як куріння, наявності високого рівня холестерину та високого кров'яного тиску.
Тому дослідження рівня лептину в крові показано пацієнтам з раннім виникненням вираженого ожиріння, в комплексі досліджень проблем підвищення або зниження ваги, у діагностиці причин порушення репродуктивної функції, для прогнозування ризику розвитку діабету 2-го типу та його серцево-судинних ускладнень при рецидивуючих тромбозах.

Пакетні дослідження
Цукровий діабет 1 типу 2*: HbA1c, АТ до інсуліну, С-пептид – 360,00 грн.
Цукровий діабет 2 типу 2*: HbA1c, НОМА, С-пептид, лептин, ліпідограма - 456,00 грн.
Обстеження пацієнта з цукровим діабетом*: HbA1c, інсулін, С-петид, ліпідограма, печінкові проби, креатинін сироватки з розрахунком СКФ, мікроальбумін, ТТГ – 512,00 грн.
Оцінка ризику ішемічної хвороби серця у хворого на діабет*: HbA1c, ліпідограма, ОАМ, скринінг (співвідношення альбумін/креатинін), креатинін сироватки з розрахунком СКФ – 189,00
Діабет 1-го типу або діабет 2-го типу?*: С-пептид, інсулін, антитіла до інсуліну – 268,00грн
Моніторинг хворих на діабет без ускладнень*: HbA1c, ОАК, ОАМ, мікроальбумін, біохімічний аналіз крові (загальний білок, загальний холестерин, ЛПВЩ, ЛПНЩ, білірубін, АсАТ, АлАТ, сечовина, креатинін, калій, натрій) -336,00грн.

Моніторинг вагітних з цукровим діабетом*: глюкоза крові натще, глюкоза крові через 1 годину після їжі, HbA1c, ОАМ-скринінг (кетонурія та мікроальбумінурія), креатинін сироватки з розрахунком СКФ – 145,00грн.
Планування вагітності у жінки з цукровим діабетом*: глюкозо-толерантний тест, HbA1c, креатинін сироватки з розрахунком СКФ, добова протеїнурія-152,00грн.
Планування вагітності у жінки з цукровим діабетом 1-го типу*: глюкозо-толерантний тест, HbA1c, креатинін сироватки з розрахунком СКФ, добова протеїнурія, ТТГ, вільний Т4, антитіла до ТПО-305,00грн.< br> Предопераційне обстеження хворого на цукровий діабет*: глюкоза крові натще, ОАМ-скринінг (кетонурія, протеїнурія), HbA1c, рН, К+, Na+, креатинін, СКФ, коагулограма – 292,00грн.
Скрінінг діабетичної нефропатії*:
1-й етап: ОАМ (скринінг протеїнурії), креатинін сироватки з розрахунком СКФ-50,00грн.
2-й етап: мікроальбумін, креатинін сироватки з розрахунком СКФ-100,00грн.
Діагностика діабетичної нефропатії*: мікроальбумін, білок у добовій сечі, ОАМ, осад сечі, сечовина, калій сироватки, креатинін сироватки з розрахунком СКФ-198,00грн.
Моніторинг діабетичної нефропатії*:
1-я стадія: HbA1c, мікроальбумін, сечовина сироватки, креатинін сироватки з розрахунком СКФ, ліпіди сироватки, гемоглобін, залізо, феритин, насичення трансферину залізом, С-реактивний білок – 444,00
2-я стадія: HbA1c, білок у добовій сечі, сечовина сироватки, креатинін сироватки з розрахунком СКФ, альбумін сироватки, ліпіди сироватки, гемоглобін, залізо, феритин, насичення трансферину залізом, С-реактивний ,00грн
3-я стадія: HbA1c, білок у добовій сечі, сечовина сироватки, креатинін сироватки з розрахунком СКФ, альбумін сироватки, кальцій плазми (загальний та іонізований), фосфор, ліпіди сироватки, гемоглобін, залізо, насичення трансферину залізом, С-реактивний білок, паратгормон-565,00 грн.
*- термін виконання пакету 1 день.








ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua