Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!
Дослідження осідання сечі є компонентом загального аналізу сечі. Загальний аналіз сечі виконується з метою діагностики захворювань (насамперед нирок та сечовивідних шляхів), при профілактичних обстеженнях, для прогнозування, моніторингу перебігу хвороби та оцінки ефективності лікування. Також дослідження сечі має велике діагностичне значення при захворюваннях багатьох інших органів та систем організму.
Дослідження осаду сечі може бути виконане шляхом мікроскопії або за допомогою автоматичних аналізаторів. Автоматизовані аналізатори осаду сечі поки не набули широкого поширення, багато в чому, через високу вартість такого обладнання та непоінформованість лікарів про нові можливості.
Тим часом, підготовка сечі для дослідження осаду під мікроскопом, пов'язана з практично неминучими помилками. Так, для мікроскопічного дослідження сечу попередньо центрифугують, а потім відбирається осад. Ці етапи дуже важко стандартизувати: у кожному випадку утворюється осад різного обсягу та різного клітинного складу. У зв'язку з великою невизначеністю результатів і малою ймовірністю виявити наявність патології, цей метод не рекомендується використовувати зовсім.
Багато помилок виникає безпосередньо при підрахунку клітин та інших елементів у сечі під мікроскопом. По-перше, в ідентифікації кожного елемента, наприклад, еритроцита, як такого, величезну роль відіграє суб'єктивний фактор, внаслідок чого страждає точність дослідження. По-друге, результати при повторному вивченні того самого зразка осаду сечі одним або різними фахівцями можуть відрізнятися на 3% - 45% при підрахунку еритроцитів, і 3% - 40% при підрахунку лейкоцитів. Причина цього – підрахунок обмеженої кількості елементів осаду, що ставить під сумнів статистичну достовірність результатів.
Підготовка зразка сечі для дослідження та дослідження сечового осаду – трудомісткий процес. З огляду на великий потік зразків від співробітників лабораторії потрібна висока оперативність. Встановлено, що дослідження одного зразка сечі займає близько 6-8 хвилин. Тому існує ризик "пропустити" патологію.
Враховуючи перелічені недоліки, CLSI (Інститут клінічних та лабораторних стандартів) та Європейські рекомендації щодо аналізу сечі рекомендують проводити дослідження у нецентрифугованій сечі, а для підрахунку використовувати лічильні камери фіксованого об'єму або автоматичні аналізатори.
Однак слід відзначити, що добре відомий клініцистам кількісний метод оцінки сечового осаду за методом Нечипоренка за допомогою камери Горяєва також потребує попереднього центрифугування сечі. Крім того, вирішальний вплив на точність методу надає кількість вивчених елементів осаду, а це залежить від його об'єму, тим часом обсяг камери Горяєва – всього 1 мікролітр.
Лідером у виробництві автоматичних аналізаторів клітинних та неклітинних елементів сечі є японська корпорація Sysmex. У лінійці її приладів однією з новинок є UF-1000i, яка вперше з'явилася в Україні в лабораторії «МЕДЛАЙФ-БІО». Достоїнствами даного аналізатора є висока аналітична чутливість, точність, акуратність та відтворюваність результатів.
На відміну від ручної пробопідготовки, яка є джерелом похибок, усі процедури здійснюються самим аналізатором в автоматичному режимі: перемішування, аспірація, нагрівання сечі до фізіологічної температури, розведення та фарбування.
Методика не потребує центрифугування, а «працює» із нативною сечею. Прилад підраховує частинки в 9 мікролітрах, що значно вище, ніж при мікроскопії, і, відповідно, може бути вивчена більша кількість частинок: до 65 тисяч порівняно з 100-200 при візуальному способі підрахунку. Тому точність та відтворюваність аналізу клітинного складу сечі, бактерій та циліндрів значно вища, ніж при використанні традиційних підходів.
У даній моделі аналізатора для диференціації елементів сечі одночасно використовуються такі складні та наукомісткі технології, як кондуктометрія з гідродинамічним фокусуванням, та флюоресцентна проточна цитометрія.
Аналізатор має 2 окремих канали для аналізу: перший – для ідентифікації та характеристики бактерій, другий – для решти елементів осаду. Наявність окремого каналу для аналізу бактерій забезпечує безкомпромісну точність їхньої ідентифікації та підрахунку.
У процесі аналізу прилад ідентифікує, диференціює та визначає кількість елементів у сечі. Результат видається у вигляді кількості елементів у 1 мікролітрі сечі. Для зручності клініцистів та пацієнтів, які звикли орієнтуватися на кількість елементів осаду в полі зору, перерахунок здійснюється автоматично.

Таблиця. Референтні значення (у мікролітрі/у полі зору)
Найменування Референтні значення
RBC (Еритроцити) М: <13,6/µL (2,5/HPF)
Ж: <26,7/µL (4,8/HPF)
WBC (лейкоцити) М: <11,2/µL (2,0/HPF)
Ж: <28,0/µL (5,0/HPF)
BACT (Бактерії) М: <26,4/µL (2,6 х 10^4/mL)
Ж: <100,0/µL (1 х 10^5/mL)
EC (Епітеліальні клітини) М: <5,7/µL (1,0/HPF)
Ж: <45,6/µL (8,0/HPF)
CAST (Нірочні гіалінові циліндри) М: <0,4/µL (1,2/LPF)
Ж: <0,56/µL (1,6/LPF)
Path. CAST
(Патологічні ниркові циліндри)
негативно
YLC (Дріжкоподібні клітини) негативно
SRC (Нірковий та перехідний епітелій) негативно
X'TAL (Кристали) негативно
Осмоляльність 1.1 – 33.9 mS/cm

Примітки: µL – мікролітр
        HPF – велике збільшення
        LPF – мале збільшення
        mS/cm – мілісимменс на сантиметр

Аналізатор UF-1000i – це високотехнологічний інструмент скринінгу (просіювання). Його висока продуктивність дає можливість аналізувати всі зразки сечі, що надходять в лабораторію. Нормальні зразки при цьому відсіваються. Таким чином, фахівець може приділити більше часу справді складним діагностичним випадкам.
Інформація про будь-які відхилення від норми сигналізується аналізатором у вигляді повідомлень («прапорів»). Прапори свідчать про необхідність додаткових досліджень, насамперед візуального дослідження осаду сечі кваліфікованим фахівцем. Тим самим увага фокусується на найбільш патологічно змінених зразках від пацієнтів з інфекціями сечовивідної системи, запальними, токсичними або пухлинними процесами.
Автоматизація дослідження осаду сечі робить цей метод його по-справжньому клінічно ефективним, оскільки допомагає прийняти важливі для діагностики та лікування рішення у конкретних клінічних ситуаціях:
- діагностика гематурії (наявності еритроцитів у сечі) та пошук їх джерела (нирки або сечовивідні шляхи).
- діагностика інфекцій сечовивідної системи; - необхідність подальшого бактеріологічного аналізу сечі (посів)
Для дослідження достатньо 1 мілілітра сечі, що робить аналізатор незамінним у педіатричній практиці.
Слід пам'ятати, що межі норми при автоматизованому методі підрахунку елементів у сечі від таких при застосуванні звичних мануальних методик. Зазвичай при автоматичному аналізі елементів осаду сечі виявляється більше еритроцитів, лейкоцитів та епітеліальних клітин, ніж при мікроскопії. Очевидно, автоматичний аналіз дає нам інформацію про справжній кількості елементів у зразку, оскільки такі процедури підготовки зразка сечі для мікроскопії як центрифугування, поділ осаду і надосадової рідини супроводжуються або втратою клітин, або їх лізисом. Тому оцінюючи результат дослідження, необхідно орієнтуватися на наведені в бланку відповіді референтні інтервали.
Результати пацієнта зберігаються у пам'яті аналізатора, що дозволяє за необхідності будувати карти динамічного обстеження.
Еритроцити в сечі
У нормі еритроцитів у сечі немає, або вони є у слідових кількостях. Поява більшої кількості еритроцитів у сечі називають гематурією. Макрогематурія видно неозброєним оком, а ось поява в сечі незначної кількості еритроцитів (мікрогематурія), яка є ранньою ознакою багатьох хвороб нирок, потрібно вміти виявити. Еритроцити можуть надходити в сечу з будь-якої ділянки сечового тракту. Розрізняють органічні та функціональні гематурії. Основна причина збільшення вмісту еритроцитів у сечі – ниркові або урологічні захворювання та порушення згортання крові.
Sysmex UF-1000i – єдиний із аналізаторів визначає морфологію еритроцитів, та класифікує їх на незмінені та змінені. Виявлення в сечі незмінених еритроцитів говорить про їхнє ниркове походження (цистит, уретрит, сечокам'яна хвороба, пухлини сечових шляхів, стеноз і тромбоз ниркових судин). Наявність змінених еритроцитів у свіжовипущеній сечі характерна для запальних процесів безпосередньо в нирках (гломерулонефрит, туберкульоз, полікістоз та ін.). При тяжких ураженнях клубочкового апарату або при поєднанні нефриту з ураженням сечових шляхів в осаді сечі присутні обидва види еритроцитів.
Виявлення мікрогематурії аналізатором характеризується високою позитивною прогностичною цінністю, тобто дає високу міру впевненість у тому, що позитивний результат аналізу означає наявність захворювання. Це може допомогти уникнути необов'язкових інвазивних діагностичних процедур, таких як цистоскопія, та радіологічних досліджень.
Лейкоцити в сечі
Лейкоцити в сечі здорової людини представлені головним чином нейтрофілами і містяться в невеликій кількості. Підвищена кількість лейкоцитів у сечі (лейкоцитурія) – симптом запалення нирок та/або нижніх відділів сечового тракту. Лейкоцитурія може бути інфекційною та неінфекційною.
Інфекційна лейкоцитурія поєднується з бактеріурією, і за наявності таких симптомів як прискорене хворобливе сечовипускання, або підвищення температури тіла, або больові відчуття в ділянці нирок свідчить про запалення інфекційної природи в нирках або сечовивідних шляхах. Збудниками інфекції можуть бути гриби, хламідії, мікоплазми, гонококи або трихомонади, та щоб встановити точну причину запалення, необхідно виконати посів сечі.
Стерильна лейкоцитурія – це ізольована лейкоцитурія без бактеріурії. Наприклад, при загостренні хронічного гломерулонефриту в осаді сечі нерідко виявляються до 30-40 лейкоцитів у полі зору. Інші причини стерильної лейкоцитурії: забруднення контейнера при зборі сечі, стан після лікування антибіотиками, пухлини сечового міхура, туберкульоз нирок, амілоїдоз, хронічне відторгнення ниркового трансплантату, а також інтерстиціальний нефрит, викликаний антибіотиками, аналгетиками. Так, лейкоцити в сечі можуть з'являтися при лікуванні ампіциліном, ацетилсаліциловою кислотою та після прийому героїну (наркоманія).
Визначення лейкоцитів у сечі за допомогою тест-смужок часто не виявляє наявної патології.
Епітеліальні клітини
Клітини епітелію майже завжди присутні в осаді сечі. Епітеліальні клітини, що походять з різних відділів сечостатевої системи, різняться (зазвичай виділяють плоский, перехідний та нирковий епітелій).
У здорових людей в осаді сечі виявляються поодинокі в полі зору клітини плоского епітелію (яким вистелений сечівник) і перехідного епітелію (багаття, сечовод, сечовий міхур). Нирковий епітелій (клітини ниркових канальців) у здорових людей відсутній.
Плоский епітелій. У чоловіків у нормі виявляють лише поодинокі клітини; їх кількість збільшується при уретритах та простатитах. У сечі жінок клітини плоского епітелію присутні у більшій кількості. Кількість плоского епітелію в сечі підвищується при інфекціях сечовивідних шляхів.
Перехідний та нирковий епітелій. Клітини перехідного епітелію можуть бути присутніми у значній кількості при гострих запальних процесах у сечовому міхурі та ниркових баліях, інтоксикаціях, сечокам'яній хворобі та новоутвореннях сечовивідних шляхів.
Клітини епітелію сечових канальців в осаді сечі свідчать про поразку паренхіми нирок (спостерігається при гломерулонефритах, пієлонефритах, деяких інфекційних захворюваннях, отруєннях, розладах кровообігу).
Циліндри
Циліндри - елементи осаду циліндричної форми (своєрідні зліпки ниркових канальців), що складаються з білка або клітин, можуть також містити різні включення (гемоглобін, білірубін, пігменти, сульфаніламіди). За складом та зовнішнім виглядом розрізняють кілька видів циліндрів (гіалінові, зернисті, еритроцитарні, воскоподібні та ін.).
У нормі осаді сечі можуть бути одиничні гіалінові циліндри. Зернисті, воскоподібні, епітеліальні, еритроцитарні, лейкоцитарні циліндри та циліндроїди в нормі відсутні. Наявність циліндрів у сечі (циліндрурія) — перша ознака реакції з боку нирок на загальну інфекцію, інтоксикацію або наявність змін у самих нирках.
Провідною причиною збільшення кількості гіалінових циліндрів у сечі є запальні процеси в нирках та сечовивідних шляхах. Майже постійно гіалінові циліндри виявляють при різних органічних ураженнях нирок, як гострих, і хронічних.
Епітеліальні циліндри є злущені і «склеєні» один з одним епітеліальні клітини ниркових канальців. Вони з'являються при вірусних ураженнях нирок, отруєнні солями важких металів, етиленгліколем, передозуванні саліцилатів. Поява в сечі епітеліальних циліндрів завжди вказує на патологічний процес у нирках.
Зернисті циліндри складаються з епітеліальних клітин канальців і утворюються за наявності епітеліальних клітинах вираженої дегенерації. Клінічне значення їх виявлення таке саме, як і епітеліальних циліндрів.
Восковидні циліндри виявляють при тяжких ураженнях паренхіми нирок. Вони утворюються із ущільнених гіалінових та зернистих циліндрів. Найчастіше їх виявляють при хронічних хворобах нирок. Еритроцитарні циліндри утворюються при нашаруванні на гіалінові циліндри еритроцитів. Їх наявність свідчить про ниркове походження гематурії (гострий гломерулонефрит, інфаркт нирки, тромбоз ниркових вен). Лейкоцитарні циліндри спостерігають досить рідко, практично виключно при пієлонефритах. Вони утворюються при нашаруванні на гіалінові циліндри лейкоцитів. Бактерії у сечі
Бактерії в сечі в нормі відсутні або їхня кількість не перевищує референтних значень. Виділення бактерій із сечею (бактеріурія) має важливе значення для діагностики інфекції сечових шляхів: пієлонефриту, уретриту, циститу, які загрожують серйозними ускладненнями, особливо у дітей, вагітних жінок та літніх людей. Діагностика інфекцій сечових шляхів ґрунтується на комплексі клініко-лабораторних досліджень, важливе місце у якому займає бактеріологічне дослідження сечі (посів). Позитивний результат сівби сечі може підтвердити діагноз і вважається золотим стандартом для виявлення бактеріурії. Посів дозволяє визначити вид бактерій, оцінити їх кількість, а також виявити чутливість мікроорганізмів до антибіотиків. Однак посів сечі – трудомістке та тривале дослідження. Для повного аналізу потрібно 1-2 дні, причому у 60-80% випадків посів сечі дає негативні результати.
Дослідження сечового осаду за допомогою аналізатора Sysmex UF-1000i – ефективний спосіб діагностики, оскільки при цьому використовується високочутлива та специфічна технологія виявлення бактерій та лейкоцитів у сечі, та на підставі визначених параметрів автоматично оцінюється ймовірність інфекції. При цьому аналізатор видає повідомлення: «Інфекція сечовивідних шляхів?».
Використання аналізатора для виявлення бактеріурії дозволяє швидко (за менш ніж 1 хвилину) отримати відповідь про наявність чи відсутність інфекції, та відсіяти тих пацієнтів, які не потребують подальшого бактеріологічного дослідження сечі (посів), а отже – можуть уникнути зайвих витрат. Другий важливий момент: цей підхід дозволяє уникнути непотрібного застосування антибіотиків, або навпаки, своєчасно розпочати антибіотикотерапію.
Слід мати на увазі, що для виявлення бактеріурії слід досліджувати сечу до початку прийому антибактеріальних препаратів, тому після її початку бактерії зберігаються в сечі не більше ніж 1 - 2 доби. Також варто згадати, що дослідження сечі на предмет інфекцій сечовивідної системи за допомогою тест-смужок дозволяє виявити лише деякі види мікроорганізмів і то за певних умов.
Дріжноподібні клітини
Клітини дріжджів можуть забруднювати сечу (особливо при її тривалому зберіганні) або бути справжньою дріжджовою інфекцією. Найчастіше зустрічаються грибки роду Candida, які можуть вражати сечовий міхур, уретру або піхву у хворих на цукровий діабет, при зниженні імунітету, на фоні антибактеріальної терапії, при наявності сечового катетера.
Кристали
Сеча - це розчин різних солей, які можуть при стоянні сечі випадати в осад (утворювати кристали). Надлишковий вміст солей у сечі сприяє утворенню каменів та розвитку сечокам'яної хвороби. Аналізатор реєструє присутність у сечі кристалів, які може диференціювати кваліфікований лікар-лаборант. При цьому можуть бути виявлені кристали сечової кислоти (що характерно для лейкозів, пухлин, що розпадаються, сечокислого діатезу), або її солі - урати (з'являються в сечі у великих кількостях при гострому і хронічному гломерулонефриті, хронічній нирковій недостатності, серцевій недостатності, подагрі). Також можливе виявлення фосфатів, які з'являються при циститах або гіперфункції паращитовидних залоз. Виявлення у значній кількості солей щавлевої кислоти – оксалатів, характерне для пієлонефриту, цукрового діабету, порушень обміну кальцію.
Слиз
Вміст слизу в сечі підвищується при запальних процесах сечовивідних шляхів.
Сперматозоїди
Причиною появи значної кількості сперматозоїдів у сечі – сперматурії може бути еякуляція насіння у сечовий міхур при оргазмі. Ця патологія відзначається після видалення передміхурової залози, а також внаслідок різних неврологічних порушень, які унеможливлюють повне закриття шийки сечового міхура під час еякуляції.
Провідність (синоніми: осмоляльність, електрична провідність сечі, концентрація заряджених іонів у сечі).
UF-1000i автоматично вимірює електричну провідність сечі, яка залежить від концентрації нирок. Осмоляльність сечі може бути використана для виявлення ниркової недостатності, особливо коли результати інших показників близькі до верхньої межі референтних значень.









ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua