Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!
В даний час клінічна лабораторна діагностика надає практикуючим лікарям близько 80% інформації, необхідної для встановлення діагнозу та контролю лікування. Для цього в Україні працює понад 5000 лабораторій, із них 150 – у Запорізькій області. У нашій області щорічно виконується понад 30 мільйонів аналізів. Однак необхідно розуміти, що аналіз аналізу різниця: одне й те дослідження в різних лабораторіях може виконуватися різними методами, «ручними» методиками або з використанням аналізаторів, з різним рівнем вимог до якості аналізу.
Лабораторна якість - це точність, надійність і своєчасність результатів, що видаються. Воно є наріжним каменем лабораторної діагностики і визначає, наскільки лікар може довіряти отриманим результатам аналізу.
Медичну лабораторію ДЦ «Медлайф-Біо» створено на основі новітніх інноваційних технологій у лабораторній діагностиці. Лабораторія має повністю автоматизоване високотехнологічне нове обладнання останнього покоління визнаних світових лідерів. Комп'ютеризація технологічного процесу, кваліфікований персонал, регулярний контроль якості досліджень, що проводяться, забезпечують високу точність і достовірність результатів аналізів. Саме тому ми можемо запропонувати лікарям та пацієнтам не лише ексклюзивні тести, а й виконувати на якісно новому рівні той широкий спектр «рутинних» досліджень, які здійснюють інші лабораторії.
Візьмемо для прикладу дослідження, що найчастіше призначається – загальний аналіз крові. Загальний аналіз крові – це набір тестів, спрямованих на визначення кількості різних клітин крові (еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів), їх характеристик та співвідношення.
Виконання загального аналізу крові «ручними» методами загрожує великими похибками, тому результати часто викликають нарікання лікарів та пацієнтів. З точки зору якості дослідження, автоматизовані гематологічні аналізатори мають низку переваг перед «ручним» дослідженням.
Головні з них:
- аналіз великої кількості клітин: більше 10 тисяч, порівняно зі 100-200 клітинами при мікроскопії - за рахунок цього різко скорочується ймовірність помилок, і отримані результати дійсно відображають стан здоров'я, що обстежується,
- стандартизація кожного етапу аналізу,
- Мінімізація впливу «людського фактора». У більшості лабораторій України загальний аналіз крові виконується за допомогою ручних методик. У тих лабораторіях, які оснащені простими гематологічними аналізаторами, можна визначати до 18 параметрів загального аналізу крові, проте підрахунок лейкоцитарної формули (відсоткове співвідношення різних типів лейкоцитів) все одно доводиться робити вручну.
Загальний аналіз крові в ДЦ "Медлайф-Біо" виконується за допомогою складної аналітичної системи Sysmex ХS-1000i (Японія), що дозволяє визначати 24 параметри загального аналізу крові, у тому повну лейкоцитарну формулу. Однак роль лікаря-лаборанта у виконанні даного дослідження також є дуже важливою. Про будь-які відхилення від норми, а також знахідки, що потребують додаткових досліджень, аналізатор «видає» спеціальне повідомлення, і ці зразки потім аналізуються «візуально» кваліфікованим фахівцем для підтвердження та уточнення патологічних знахідок.
Для аналізу використовується лише 20 мікролітрів венозної або капілярної крові. Тому аналізатор рекомендований для використання у педіатрії, неонатології, для пацієнтів онкологічних та гематологічних клінік. Сьогодні в Україні працюють лише 2 таких аналізатори.
Другий показовий приклад: визначенняшвидкості осідання еритроцитів (ШОЕ). Ця методика вимірює швидкість осідання еритроцитів на дно капіляра під впливом сили тяжкості. Величина ШОЕ залежить від співвідношення між клітинами та рідкою частиною крові, а також від кількості у крові великих білків – глобулінів, кількість яких підвищується при запальних процесах та інших ушкодженнях тканин організму (інфаркт, пухлина, тощо).
На жаль, часто результати визначення ШОЕ традиційним нашій країні методом відповідає клінічної картине. І це не дивно, оскільки його неможливо проконтролювати та стандартизувати! Насамперед, неможливо стандартизувати процедуру отримання капілярної крові. Кожен, хто здавав кров із пальця на аналіз, погодиться, що для отримання достатньої кількості крові лаборанту доводиться надмірно стискати місце вузького проколу. В результаті цього, по-перше, може руйнуватися частина еритроцитів, а по-друге, до зразка крові потрапляє тканинна рідина, багата на білки-глобуліни. Тим часом, саме ці дві складові визначають величину ШОЕ. Капіляр для осідання еритроцитів, яким користується більшість лабораторій у країнах колишнього СРСР, також не відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров'я: він надто вузький та короткий, що є додатковим джерелом помилок.
У нашій лабораторії визначення ШОЕ проводиться у венозній крові за допомогою єдиного в Україні аналізатора ШОЕ Roller компанії Alifax (Італія). Унікальний метод визначення ШОЕ, реалізований у даному приладі, дозволяє усунути перераховані вище недоліки. Час проведення одного дослідження ШОЕ становить 20 секунд (замість 1 години). Аналізатор не чутливий до впливу результат кількості еритроцитів, їх розміру, і навіть до коливань температури довкілля. Крім стандартизації дослідження, перевагою аналізатора є можливість систематично оцінювати якість його роботи.
Дослідження осаду сечі в лабораторії ДЦ «Медлайф-Біо» ? це ще один приклад того, як за допомогою унікального лабораторного обладнання можна підвищити інформативність та точність лабораторних методик, які не змінювалися протягом багатьох десятиліть. Дослідження осаду сечі може бути виконане шляхом мікроскопії, або за допомогою автоматичних аналізаторів, які поки не набули широкого поширення через високу вартість такого обладнання та непоінформованість лікарів про нові можливості.
Тим часом підготовка сечі для дослідження осаду під мікроскопом пов'язана з низкою практично неминучих помилок. Так, для мікроскопічного дослідження сечу попередньо центрифугують, а потім відбирається осад. Ці етапи дуже важко стандартизувати: у кожному випадку утворюється осад різного обсягу та різного складу. Багато помилок виникає безпосередньо за підрахунку клітин та інших елементів у сечі під мікроскопом, оскільки величезну роль тут грає суб'єктивний чинник. Тому не дивно, що при вивченні того самого зразка осаду сечі різними фахівцями результати підрахунку кількості еритроцитів та лейкоцитів можуть відрізнятися на 3–45%. Підготовка зразка сечі для дослідження та дослідження сечового осаду – трудомісткий процес. Тому за великому потоці зразків існує ризик «пропустити» патологію.
Враховуючи перелічені недоліки, провідна світова організація – Інститут клінічних та лабораторних стандартів США рекомендує проводити дослідження у нецентрифугованій сечі, а для підрахунку формених елементів використовувати лічильні камери або автоматичні аналізатори. Лідером у виробництві автоматичних аналізаторів осаду сечі є японська корпорація Sysmex. У лінійці її приладів однією з новинок є UF-1000i, яка вперше з'явилася в Україні в лабораторії ДЦ «Медлайф-Біо».
На відміну від ручної пробопідготовки, що є джерелом похибок, усі процедури здійснюються самим аналізатором в автоматичному режимі: перемішування, нагрівання сечі до фізіологічної температури, розведення та фарбування. Методика не потребує центрифугування, а «працює» із цільною сечею. Якщо мікроскопії підраховується 100-200 елементів осаду сечі, то прилад аналізує до 65 тисяч частинок. Тому точність та відтворюваність аналізу значно вища, ніж при використанні традиційних підходів.
Бактерії аналізуються окремо інших елементів, що забезпечує безкомпромісну точність їхньої ідентифікації та підрахунку. Аналізатор самостійно інтегрує дані про наявність у сечі бактерій, лейкоцитів, та їх кількості, та автоматично оцінює ймовірність інфекції. Менш ніж за 1 хвилину (!) вирішується питання про наявність чи відсутність інфекції, що дозволяє відсіяти тих пацієнтів, які не потребують подальшого бактеріологічного дослідження сечі (посів), а отже – можуть уникнути зайвих витрат. Другий важливий момент: цей підхід дозволяє уникнути непотрібного застосування антибіотиків, або навпаки, своєчасно розпочати антибіотикотерапію.
Sysmex UF-1000i – єдиний з аналізаторів визначає морфологію еритроцитів, та класифікує їх на незмінені та змінені, що може допомогти у визначенні джерела кровотечі: нирки або сечовивідні шляхи.
Для дослідження достатньо 1 мілілітра сечі, що робить аналізатор незамінним у педіатричній практиці. У випадках будь-яких патологічних знахідок кваліфікований фахівець виконує дослідження сечового осаду під мікроскопом для їх підтвердження та уточнення.
Унікальні характеристики приладу дозволяють гарантувати, що отримана в результаті аналізу кількість еритроцитів, лейкоцитів та інших елементів відображає їхню справжню кількість у сечі пацієнта.
А як же справи з діагностикою алергії? одного з найпоширеніших на Землі захворювань? Вперше в Україні на базі лабораторії ДЦ «Медлайф-Біо» діагностика алергії проводиться на аналізаторі «Phadia 100» шведської компанії «Phadia» з допомогою оригінальних реактивів. Завдяки інноваційним технологіям компанія «Phadia» є безперечним світовим лідером у виробництві обладнання та тест-систем для алергодіагностики вже 40 років.
Найбільшу цінність у лабораторній алергодіагностиці має визначення у крові пацієнта специфічних антитіл (імуноглобулінів) класу Е (sIgE) до конкретних алергенів. Концентрація sIgE у крові людини надзвичайно мала, навіть за високої чутливості до алергену. У зв'язку з цим високі вимоги висуваються до вибору методів, реактивів та обладнання для виявлення та визначення концентрації sIgE.
Головним інноваційним рішенням, покладеним в основу роботи аналізатора, є унікальна технологія «ImmunoСap». Використовується спеціальний пористий матеріал, що нагадує бджолині стільники, на стінках яких знаходяться алергени. Завдяки цьому створюється величезна площа взаємодії алергену з IgE-антитілами, що забезпечує можливість виявлення наднизьких концентрацій IgE-антитіл у крові пацієнта. Крім того, аналізатор підтримує температуру та вологість, що повністю імітують реальні умови взаємодії алергену з антитілом. Використовується високочутлива система детекції комплексів алерген-IgE, що утворилися. В результаті концентрація sIgE оцінюється строго кількісно, ​​що дуже важливо, оскільки від її величини залежать і діагноз, прогноз і терапевтична тактика.
Міжнародні програми оцінки якості свідчать, що в порівнянні з усіма представленими на ринку приладами «Phadia 100» має найкращі характеристики при визначенні sIgE.
У діагностичному центрі «Медлайф-Біо» можливе визначення sIgE в крові більш ніж до 50 алергенів, що найчастіше викликають алергічні реакції у людини: харчових, побутових, рослинних, інфекційних, лікарських. Спеціалістами компанії «Phadia» та нашої лабораторії розроблено різні формати тестів: як окремі, так і раціонально скомбіновані, залежно від віку пацієнта та характерних симптомів алергії (наприклад, екзема у дітей, хрипи/риніт у дітей, астма у дорослих) для того, щоб прискорити та здешевити процес діагностики. Деякі тести, наприклад Фадіатоп, може призначити сімейний лікар для вирішення питання – чи мають симптоми захворювання алергічну природу. Для уточнення діагнозу, призначення лікування та оцінки його ефективності є інші тести, які зазвичай призначають фахівці-алергологи.
Однак безумовною інновацією є пропонована лабораторією молекулярна алергодіагностика. На відміну від інших методів діагностики, відповідь яких може зводитися до таких формулювань як «харчова алергія», або «алергія на курячі яйця», молекулярна алергодіагностика дозволяє чітко ідентифікувати той білковий компонент в яєчному жовтку або білку, в шкірці, м'якоті, персика, у пилку рослин, який і провокує симптоми алергії. Знаючи це, лікар зможе правильно вибрати терапію, а також дати пацієнту конкретні рекомендації щодо дієти, контакту з рослинами та тваринами.
Справжньою гордістю лабораторії «Медлайф-Біо» є наші можливостіЛабораторна діагностика аутоімунних захворювань. Вперше в Україні вона проводиться на аналізаторі Alegria, виробництва Orgentec (Німеччина). «Alegria»? аналізатор закритого типу, який використовує лише тести, розроблені самою фірмою «Orgentec», що відповідають останнім європейським вимогам контролю якості. У 2005 році компанія «Orgentec» за створення інноваційної діагностичної системи «Alegria» була удостоєна найвагомішої міжнародної премії у галузі високих медичних технологій «Medical Design Excellence Award».
Лабораторія пропонує найширшу в Україні панель тестів для діагностики аутоімунної патології. На сьогоднішній день доступно понад 70 тест-систем для діагностики ревматичних хвороб, захворювань шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, цукрового діабету 1-го типу, патології судин, тромбозів, невиношування вагітності. Фахівцями лабораторії пропонуються алгоритми раціонального призначення тестів з метою оптимізації діагностики та моніторингу захворювання.
У кожній лабораторії широко представлений імуноферментний аналіз. Вперше в Україні ми його автоматизували, виключивши «людський фактор» завдяки автоматичному імуноферментному аналізатору Lazurit, виробництва Dynex technologies (США). За допомогою даного аналізатора в лабораторії здійснюється діагностика бактеріальних та вірусних інфекцій.
Визначення глікозильованого гемоглобіну HbA1c є одним із ключових тестів у діагностиці цукрового діабету та контролі його лікування. Глікозильований гемоглобін на відміну глюкози крові натщесерце і тесту толерантності до глюкози відбиває не миттєвий, а реальний середній рівень глюкози у крові пацієнта протягом останніх 3 місяці. Саме величина HbA1c найбільш тісно пов'язана із ризиком розвитку ускладнень цукрового діабету. Цей аналіз більш зручний для пацієнта, тому що не потрібно здавати кров натщесерце, здавати її повторно через 2 години, дотримуватися суворих умов підготовки до дослідження.
Зважаючи на клінічну цінність цього показника, що регламентують і контролюють світові організації, пред'являють найсуворіші вимоги як до виробників обладнання, так і до лабораторій. На сьогодні розроблено 7 методів визначення HbA1c. При всьому різноманітті методів найбільш повно відповідає сучасним вимогам точності та відтворюваності високоефективна рідинна хроматографія, яка є еталонним методом, і використовується в більшості провідних лабораторій світу.
Саме за допомогою цього методу визначається глікозильований гемоглобін у нашій лабораторії. Для цього використовується єдиний в Україні повністю автоматизований аналізатор Tosoh G8 виробництва Tosoh Bioscience (Японія). Прилад дозволяє отримати швидкий і точний результат з найменшою похибкою серед усіх відомих аналізаторів (менше 2%, при тому, що документи, що регламентують, визнають допустимою похибку на рівні 4%).
На підставі показників концентрації інсуліну (або С-пептиду) та глюкози крові лабораторія ДЦ «Медлайф-Біо» пропонує розрахунок індексу інсулінорезистентності (HOMA2-IR)< /span>. Існує 2 способи розрахунку цього індексу: за формулою (HOMA1-модель) та за допомогою комп'ютерної програми (HOMA2-модель). Слід зазначити, що HOMA1-модель для оцінки інсулінорезистентності з'явилася ще 1985 року, і сьогодні застаріла, оскільки методи імунохімічного аналізу значно еволюціонували. HOMA2-модель, порівняно з HOMA1, дозволяє зробити більш точну оцінку стану обміну вуглеводів у пацієнтів з ожирінням та діабетом. Зазначимо, що більшість лабораторій або не розраховують індекс HOMA, або, у кращому випадку, використовують для цього модель HOMA1.
Інсулінорезистентність є незалежним фактором ризику серцево-судинних захворювань. Підвищення індексу HOMA-IR лише на 1 одиницю супроводжується підвищенням ризику розвитку ішемічної хвороби серця та ішемічного інсульту на 5,4%. За величиною індексу HOMA-IR можна судити про динаміку зниження інсулінорезистентності при терапії. На підставі індексу HOMA-IR можна передбачити розвиток інсулінонезалежного цукрового діабету.
Діагностика системи гемостазу (згортання крові) здійснюється в нашій лабораторії на високошвидкісному автоматичному коагулометрі CA 1500, виробництва «Sysmex Corporation» (Японія). Всі найсучасніші технології та неперевершена якість втілив у собі цей прилад, оснащений мікропроцесором та спеціальним програмним забезпеченням.
Інтелектуальні можливості програмного забезпечення дозволяють аналізатору досліджувати патологічні зразки за спеціальним протоколом, згідно з яким за певних результатів аналізатори автоматично проводять уточнюючі тести. Оптика вимірювальних каналів є довговічною. Усе це дозволяє підвищити точність вимірів та його відтворюваність, і навіть знизити впливом геть результат якості самого зразка. В Україні функціонують лише 2 таких аналізатори.
Лабораторія "Медлайф-Біо" розширює можливості пренатального скринінгу. Використання унікального програмного забезпечення DSS (Іспанія) дозволяє розрахувати ризики вроджених аномалій з максимальною точністю. Можливості нашої програми включають комплексний багатофакторний аналіз даних лабораторних досліджень і функціональної діагностики.
Виявлення чоловічого фактора при обстеженні безплідних пар великою мірою залежить від точного та коректного визначення показників спермограми, насамперед, рухливості та концентрації сперматозоїдів у насінній рідині. Ці показники є вирішальними щодо оцінки фертильності сперми. У нашій лабораторії дослідження рухливості, концентрації та середньої швидкості сперматозоїдів проводяться на аналізаторі основних показників фертильності сперми АФС 500 виробництва «Біола» (Росія). Прилад дозволяє швидко та точно діагностувати основні порушення репродуктивної функції чоловіків та визначити тактику лікування пацієнта, а також проводити мікроскопічне дослідження зразка з можливістю збереження зображень та відеороликів на комп'ютері. За потреби кваліфікований лікар-лаборант доповнить ці дані вивченням морфології сперматозоїдів.
Велику увагу ми приділяємо діагностиці та моніторингу лікування остеопорозу. Остеопороз, як причина інвалідності та смертності людини, посідає четверте місце у світі після серцево-судинних, онкологічних захворювань та цукрового діабету.
Ми пропонуємо пацієнтам тести для оцінки обміну кальцію та фосфору в організмі, визначення рівнів кальцій-регулюючих гормонів, а також маркерів формування та руйнування кісткової тканини, один з яких? маркер формування кісткового матриксу Total P1NP, Ви можете визначити лише у нашій лабораторії.
Ще один приклад ексклюзивних у нашому місті тестів: цистатин С? білок, який виводиться організмом лише із сечею, тому вимірюючи його концентрацію у крові можна оцінювати функцію нирок. Традиційно для цього використовується концентрація креатиніну сироватки крові. Дослідження останніх років довели, що рівень цистатину С у крові, по-перше, підвищується раніше, ніж рівень креатиніну, а по-друге, точніше характеризує функцію нирок.
У США рекомендується використовувати вимірювання сироваткового цистатину для рутинного скринінгу порушення функції нирок і пов'язаних з нею серцево-судинних захворювань у всіх осіб старше 55 років. Крім того, цистатин С є однією з причин розвитку атеросклерозу і аневризми аорти. Очевидний зв'язок рівня цистатину С із частотою захворюваності на інфаркт міокарда, смерть від серцевої недостатності, стенокардію.
У нашій лабораторії визначення цистатину С проводиться на єдиному в Україні високопродуктивному автоматизованому імунофлюоресцентному аналізаторі AIA-2000, виробництва «Tosoh Bioscience», Японія.
В останнє десятиліття відзначається поступове зростання патології передміхурової залози. В Україні захворюваність на доброякісну гіперплазію передміхурової залози збільшилася на 40%. Сьогодні доброякісна гіперплазія передміхурової залози, або аденома простати, має місце у кожного четвертого чоловіка віком від 50 років. У 5 – 25% хворих гіперплазія передміхурової залози може поєднуватися з раком простати – одним із найпоширеніших онкологічних захворювань у чоловіків, ймовірність якого збільшується з віком.
Лабораторія ДЦ "Медлайф-Біо" пропонує повний набір тестів для неінвазивної оцінки стану передміхурової залози. Один з них - простатична кисла фосфатаза, є ексклюзивною в нашому регіоні. Активність кислої фосфатази підвищується при раку передміхурової залози, частіше у хворих із метастазами. Ступінь збільшення активності кислої фосфатази особливо високий у хворих за наявності кісткових метастазів.
Діагностиці паразитарних інфекцій у лабораторії ДЦ «Медлайф-Біо» також приділяється велика увага. Тільки у нас можлива діагностика такого гельмінтозу як анізакідоз. Зараження людини можливе при вживанні сирих або напівсирих морських риб та інших морепродуктів, що містять личинки анізакід. Найчастіше у людини гельмінт вражає стінку шлунка та тонкого кишечника: розвивається запалення, можливе виразка і навіть перфорація кишкової стінки. Запальні процеси та нервово-рефлекторні реакції можуть призвести до непрохідності кишечника. У нашій лабораторії проводиться визначення антитіл класу IgG до цього гельмінту, які починають синтезуватись на 2-3 тижні захворювання.
Резюмуючи цю статтю, хотілося б ще раз наголосити на тому, що адекватний вибір обладнання та реагентів є найважливішими гарантіями якості виконуваних досліджень, проте головним нашим надбанням, звичайно, є висококваліфікований медичний персонал.








ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua