Здоров'я для життя,
           здоров'я для людей!

Обґрунтування

Аналіз наукових публікацій за останні кілька років показав, що у більшості жінок після менопаузи та чоловіків віком від 65 років, відзначається дефіцит вітаміну D. Було показано, що більшість людей цього віку мають рівень 25-OH-вітаміну D (25-OHD) менше ніж 25 мкг/л, і дуже часто при таких значеннях розвивається вторинний гіперпаратиреоїдизм. Нестача вітаміну D найчастіше виявляється в період із січня по квітень.

Дефіцит вітаміну D та вторинний гіперпаратиреоз відіграють провідну роль у розвитку остеопорозу, особливо при недостатньому рівні гормонального захисту. Останні кілька років було досліджено значення порога естрадіолу, нижче якого зустрічається збільшена резорбція кісток. Це концентрація естрадіолу від 15 до 20 пг/мл. Це правомірно і для чоловіків, оскільки чоловічі кістки також мають рецептори до естрадіолу.

Резюме: більшість випадків остеопорозу виникає внаслідок того, що дефіцит вітаміну D у зимові місяці призводить до помірного вторинного гіперпараті-реозу при низькому рівні гормонального захисту кісток скелета.

Нещодавно було прийнято нову концепцію лабораторної діагностики та визначення ризику розвитку остеопорозу: виявлення дефіциту вітаміну D, вторинного гіперпаратиреозу, нестачі естрадіолу та збільшеної резорбції кісток. Це можливо при дослідженні 25-OH-вітаміну D, паратгормону, естрадіолу, total P1NP та ?-CrossLaps. Рекомендується дослідження повторити в зимовий час (з січня до квітня), тому що дефіцит вітаміну D, вторинний гіперпаратиреоз і збільшена резорбція кісток часто виявляються тільки в цей період.









ТОВ "ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР"МЕДЛАЙФ-БІО" 2022 © Всі права захищені.                  info@medlifebio.com.ua